Rapiseeko se aamulla
Sukupolvien ero rapinassa
Aamu tuimaan ajattelin aamiaispöydässä aamiaista nauttiessani, rapiseeko se vai ei, kyllä se rapisee, jee!
Kuulun varmasti siihen ikäluokkaan, sukupolveen, joka on ahminut lapsesta asti aamuiset uutiset painetusta printistä jo silloin, kun esimerkiksi aamujen tv-lähetykset olivat hyvin kaukainen märkä uni suomalaisille tv- yhtiöille.

Hypistelyä
Muistissa on hyvin ne hetket, kun tapetin kokoinen sanomalehti, avattuna peitti koko aamiaispöydän ja mietti, olikohan se voiastia tuossa urheilusivun paikkeilla vai ulkomaan uutisten kohdalla, jossa kerrottiin uudesta kauppasopimuksesta Neuvostoliiton kanssa.
Toisella aukeamalla poliittisesti hiukkasen itään kallellaan oleva toimittaja kävi läpi amerikkalaisten toimia Vietnamissa, päivitteli sodan tapahtumia ja jutun alla leipäkori ruisleipineen, saattoi olla hautautuneena sinne kuin sotilas taisteluhautaan.

Aamiainen
Pidän edelleen tuosta sanomalehtien hypistelystä ja rapistelusta, kiireettömänä aamuna siinä aamiaispöydässä, kahvikupin äärellä. Tosi nykyään sanomalehtien koko on kohdannut inflaation, ja ne ovat kutistuneet kuin se kuuluisa pyy maailmanlopun edellä tai jalokivet sinä hetkenä, kun pulahtaa eli putoaa jäiseen avantoon, seurauksena ne kokevat hetkellisesti saman kovan kohtalon.

Ne urheilu uutiset ja sarjakuvat
Urheilusivuilla käytiin läpi vaikkapa yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailuja ja jääkiekon MM- kisoja Suomessa 1970-luvulla ja kuinka Jarno Saarinen kukisti Giacomo Agostinin RR- radalla.
Tärkeää nuorelle oli tietysti sarjakuvat, esimerkkeinä Sotamies Masa, Kippari Kalle ja Fantomin seikkailut pahiksia vastaan. Niitä tuli tavattua sormet musteen tahrimina, ja sen jälkeen sormenjälkiä joka paikaan jättäen, tietysti kovasti kehuja saaden.

Sukupolvien välinen ero
Median lukutaito on nykynuorilla aivan uskomatonta, asioiden sisäistäminen ja tiedostaminen tapahtuu, suit sait sukkelaan.
Nykyaikana varsinkin nuorempi sukupolvi lukee yhä enenemässä määrin tapahtumat ja uutiset sähköisen median tuottamina erilaisilta digitaalisilta alustoilta, skrollaten nopeasti sivustosta toiseen siirtyen. Niin se maailma muuttuu, Eskoni, niin se muuttuu.

Nopeus
Tiedon määrä ja nopeus nykyisessä digitaalisessa maailmassa on sellaista, että heikkoa hirvittää, jos joku vaikka naittaa autonsa lyhtypylvään kanssa ns. pikku pöhnässä, on juttu uutisissa kaikkien luettavana jo muutamassa minuutissa, lehtitalon tai muun uutisia välittävän tahon kautta, saati sosiaalisen median eri sivuilla.
Siinä olisi saattanut entisaikojen latojalta pumppu hyrskähtää muutamia ylimääräisiä kierroksia. ja sormet olla epätietoisia niille tulevien komentojen nopeudesta ja määrästä, mitä kovalevy korvien välistä lähettää.

Elämäntapa
Se miten nykyään toimitaan ja tehdään, on yhtä oikein kuin se, miten tehtiin ennen, lukiessa painettua mediaa. Silkka mahdollisuus tehdä näin nykyaikaisesti antaa mahdollisuuden pysyä itselleen tärkeiden asioiden keskipisteessä ja ajan tasalla lähes reaaliaikaisesti.
Myönnän itse käyttäväni ja seuraavani aktiivisesti sähköistä mediaa, niin kaupallista kuin sosiaalistakin jatkuvasti, mutta kenties nostalgisoin hiukan tuon paperin tuoksua, rapinaa, painomusteen tuomia tahroja ja joskus hankalaa sivujen kääntämistä ja sitä edelleen kadonnutta voiastiaa. Sitä varten on onneksi viikonloput.
Hyviä lukuhetkiä kaikille lukijoille, lukeminen on kliffaa.