Remontti ja kuinka se sitten menikään

Rempan suunnittelua ja tavoitteiden asettelua
Päätimme alkutalvesta -23 että keväällä aloittaisimme asuntomme remontoinnin. Olemme asuneet tässä talossa nyt noin 21 vuotta. Sinä aikana olemme tehneet siihen pieniä ehostuksia, tapetointeja ja normaaleja omakotitaloon liittyviä huoltoja ja pieniä korjauksia, hanojen vaihtoja ja niin edespäin, mutta väistämättä ajan hammas tekee jälkensä.

Ensimmäinen vaihe oli suunnitella mitä tulisimme tekemään, mitkä olisivat meille niitä tärkeitä asioita. Minkälaisia erilaisia asioita muuttuneet lainsäädännöt, rakennus- ja ympäristömääräykset ja vaatimukset edellyttivät tiettyjen remontti kohteiden osalta jne. Mitkä asiat, kohdat talossa olisivat taloteknisesti ajankohtaisia korjauskohteita ja mitkä välttämättömiä talon toiminnan, asumisen, viihtyisyyden ja hyvässä kunnossa pysymisen kannalta.

Kuka tekee ja mitä
Mietimme myös etukäteen mitkä työt tekisimme itse ja mihin ottaisimme yrityksen tekemään työn osittain tai sitten kokonaan. Kilpailuttaminen mielestäni ehdottomasti kannattaa, tosin me emme aina valinneet sitä halvinta vaihtoehtoa, vaan työn laatu, referenssitkin ratkaisivat hyvin paljon, suositukset, joita saimme luotettavista lähteistä matkan varrella, vaikuttivat voimakkaasti myös päätöksiimme.
Tämä töiden suunnittelu ja niiden jaksottaminen osoittautui varsin onnistuneeksi, suorastaan välttämättömäksi rempan etenemisen suhteen.

Oli äärimmäisen tärkeää, että esimerkiksi parkettilattioiden hionta tapahtui ennen tapetointeja ja listoittamisia. Sisäkattojen maalaus piti tehdä ennen tapettien seinille laittamista tai koska pihatöissä kaivinkone, sorakuormat saapuvat tontille jne. Osan näistä töistä teimme itse ja osan teetimme ostopalveluina ammattilaisilta.

Suunnitelma ja siinä eteneminen
Päätimme edetä remontissa suunnitelmamme mukaan siten, että ensimmäisenä kutsumme yrityksen, jonka tiesimme olevan luotettava ja hyvämaineinen, suorittamaan kosteusmittauksia asunnossamme. Mittaukset sujuivat hyvin ja tulokset olivat loistavia, talo oli kuiva, hometta ei löytynyt mistään eli sen osalta remontti saattoi käynnistyä hyvillä mielin. Tämä myös ratkaisi, vapautti varoja muuhun remontointiin, joita olimme varanneet sen varalle, jos jotain ikävää olisi löytynyt.

Leivinuuni
Ensimmäisinä asialistalla oli nuohous ja leivinuunin pintojen slammaus heti lämmityskauden päätyttyä. leivinuunissamme oli ulkokuorena punatiilipinta ja varsinainen sydän vuolukiveä. Halusimme vaihtaa kylkien värin valkoiseksi ja pinnan muodot rosoisen karheaksi, samoin yläpinnan laatoituksen ja kipinäalustana olleet laatat ja listat.

Hyville ystävillemme oli tehty tuo operaatio edellisvuonna remontin yhteydessä, ja jälki oli varsin tyylikäs ja siisti. Päätimme ottaa yhteyttä tuon slammauksen tehneeseen yritykseen. Pienen neuvottelun jälkeen tilasimme työn heiltä, eli emme kilpailuttaneet tätä, vaan työ jälki ratkaisi asian ja hyvä niin.

Ivi kone ja ilmanotto
Seuraavaksi oli vuorossa iv koneen täysi huolto ja kanavien nuohous. Minulla oli ollut asiakkaana, aikaisemmissa tehtävissäni ilmanvaihdon ja peltitöiden, rakentamiseen ja huoltamiseen erikoistunut yritys, josta tiesin, että ko. yritys tekee huippulaatuista jälkeä, eikä mene siitä mistä aita on matalin vaan laatu ja kunnia ratkaisee.

En ole koskaan nähnyt niin perusteellista iv koneen huoltoa ja puhdistusta kuin nyt, samalla sain ohjeet, miten rakentaa uusittu ilmanotto. Halusin rakentaa tuon itse. Entinen oli ullakkotilassa, jossa oli villat ja mahdollisesti pölyäkin, joka mahdollisesti kulkeutui suodattimille ja heikensi samalla ilmavirran sisään virtausta. Rakensin sen tulemaan räystään alle siten että siihen sai kiinni alipaineistajan jatkossa vaivattomasti ja sisään tuleva ilma on puhdasta.

Samalla huollon löytyi vika lämmön talteenoton poistopuolen lämmitysvastuksesta, jonka kävi korjaamassa sähköasentaja pikaisesti. Homma hoitui kuin siellä kuuluisassa Strömössä, sisätilojen ilmavirtojen tulo ja poisto venttiilit säädettiin samalla kohdilleen ja pöytäkirja tallennettiin.

Makuu- ja työhuoneet
Eräs suurimmista ja aikaa vievimmistä asioista oli huoneitten tyhjentäminen, käytännössä pakkaaminen. Voi kiesus mikä homma, käytännössä tehtiin siis talon sisäinen muutto jaettuna kahteen osaan, ensin makuu- ja työhuoneet pakettiin ja laatikoissa toisiin huoneisiin ja jonkin ajan kuluttua toisin päin.
Seuraava operaatio oli poistaa makuuhuoneista vanhat tapetit, sekä lattia että ikkunalistat ja tasoittaa seinät. Joissain kohdissa tuntui, että tapetti päätti pistää hanttiin viimeiseen asti, mutta lopuksi seinät paljastuivat kokonaan.

Samalla myös tapettien poiston yhteydessä hioin 2 makuuhuoneen kattopaneelit ja kittasin katoista mahdolliset olevat raot ja lopuksi maalasin sisäkatot muutamaan kertaan. Näitä töitä tehdessämme kilpailutimme jo samaan aikaan parkettilattioiden hiojaa.

Parkettien hionta
Alussa tuntui, että parkettien hionnan tekijöitä oli todella vähän, vaikutti että tekijää piti hakea hyvinkin kaukaa, onneksi saimme vinkin muutamista tekijöistä tapetti liikkeestä. Kun meillä oli 4 tekijää tiedossa, aloitimme operaation pyytämällä tarjouksia. Meitä konsultoi tässä asiassa hyvä ystävämme, joka on todellinen huippu rakennusmestarina liki 35 vuoden kokemuksella. Hän osasi kertoa mitä vaatia ja mitä vaatimuksia tulisi työn tekijän täyttää.

Hyvin pian tipahti 2 tekijää pois hinnan vuoksi, kilometrikustannukset olisivat nousseet kohtuuttomiksi, yksi tekijä oli estynyt sairastapauksen vuoksi eli se neljäs ja edullisin itse asiassa voitti kisan.
Työt jaettiin 2 osaan, 3 makuuhuonetta tehtäisiin ensin. Työt niiden osalle jaksottui viikon ajalle, hiontoja tehtiin useita eri vaiheissa, ja kova lämpötila +30 c` ja siitä johtuva ilmankosteus hidasti työtä jonkin verran lakkausten osalta. Samoin tekijä oli fyysisesti melko lailla äärirajoilla tehdessään hiontaa.

Kittiä kanssa
Kun nuo kolmen huoneen parketit oli hiottu, ja moneen kertaan lakattu, Oli vuoro aloittaa tapetointi. Tilasimme remontin alkuvaiheessa uudet tapetit erikoisliikkeestä, ja esimerkiksi minun työhuoneeseeni valittiin kolmelle seinälle tiilijäljitelmätapetit, jotka todellakin näyttävät ja jopa tuntuvat tiili seinältä, yksi seinä sai tulevien kirjahyllyjen taakse yksivärisen sileän tapetin. listoitin tämän jälkeen huoneet uudelleen ja samalla uusin usean ikkunan tiivisteet, jotkin olivat kuoleutuneet ajan saatossa.

Pikkuisenko hymyilytti
Reilun viikon kuluttua oli vuorossa keittiön ja olohuoneen parketin hionta, varauduin siihen, että hionnan aikana saattaisi levitä hiukan pölyä, joten päätin hakea rautakaupasta suojamuoveja, joilla peitetään kaapit hyllyt ynnä muut. Varauduin että kaupasta tulisi 2 laivanmoottorin kokoista paalia suojamuovia, kaadoin farmariautosta takapenkit ja tein muutenkin tilaa autoon.

Saattoi olla omituisen näköistä, kun sitten kävelin hyllyjen välistä kohti kassaa ja nauroin ja hymyilin itsekseni, peri epäsuomalaiseen tapaan. Ne ”muovipaalit olivatkin noin 7 cm paksuja ja 20 cm pitkiä pötköjä, asettelin ne sitten sinne takakontin keskelle pieteetillä ja pyörittelin päätäni, joskus on hyvä nauraa ja olla samalla armollinen itselleen. Itse suojapeitteet olivatkin aivan uskomattoman hyviä, helppoja asettaa paikoilleen.
Sama hioja kävi tekemässä tämänkin työn, asia hoitui kuten pitikin, tosin olin hiukan huolissani taasen hänen jaksamisestaan, pikkuisen pelotti pettäisikö pumppu tai jotain vastaavaa, nimiä tai yritystä mainitsematta. Tämän jälkeen tuli taasen tehtyä listoitukset tavalliseen tapaan

Suurin ja kallein
Seuraava remontoitava kohde oli imeytyskenttä, kenttä oli toiminut suht koht hyvin, mutta olisi joka tapauksessa uusittava joidenkin vuosien kuluessa. Kunnalta sain tiedot, vaatimukset ja vastaavat tiedot, samoin muutamien suunnittelijoiden yhteystiedot. Pian yhteydenoton jälkeen suunnittelija piipahti, mittailtiin tulevan kentän sijainti, katsottiin rajat jne.

Tilasin seuraavaksi puiden kaatajat pistämään talon lähellä olleita valtavia koivuja nurin, ei ollut puhettakaan, että olisin tehnyt sen itse, muutaman satasen meno erä olisi hyvin nopeasti voinut muuttua usean kymmenen tuhannen menoksi. Noiden puiden runkojen pätkiminen ja pilkkominen kaivuutyön edestä meinasi mennä todella kiireelliseksi, homma rupesi maistumaan todella puulta.

Suunnittelija ja valvoja
Suunnittelija hoiti kaikki viralliset lupa asiat valtakirjoilla kunnan kanssa ja jonkin ajan kuluttua hän lähetti suunnitelmat ynnä muut dokumentit meille. Nyt alkoi armoton kilpailuttaminen tekijöistä. Sen jälkeen kun tekijät olivat tiedossa, oli vuorossa yhteensovittaminen aikataulujen suhteen miten saisimme samalle päivälle tontille lyhyellä aikataululla kaivinkone yrittäjän, sorakuormat, valvojan ja otin siihen vielä erikseen rakennusalan ammattilaisen, jolla oli kokemusta tällaisista asennuksista, itsestäni puhumattakaan.

Itse laitteiston hankinnan kilpailutin muutamien niitä myyvän yrityksen välillä, huomatakseni että eräs yritys ei vaivautunut toimittamaan minkäänlaista tarjousta, ilmeisesti yrityksen kassassa oli liikaa varoja.
Asennus sujui varsin ripeästi yhden päivän aikana, ainut miinus puoli oli kolea ilma, vesi sade ja kuume, mutta sehän on varuste ja asenne kysymys, nyt järjestelmä toimii paremmin kuin se kuuluisa junan vessa. Kunnan rakennustarkastuksen tekemä tarkastus sujui hyvin ja asennustyö tuli virallisesti hyväksytyksi.

Ilmalämpöpumppu
Seuraavaksi tutkin ja vertailin erilaisten ilmalämpöpumppujen ominaisuuksia ja kun olin päätynyt muutamiin tietyn valmistajan merkkiin, kilpailutin ne muutamilla toimittajilla, hyvin pian valikoitui eräs jälleenmyyjä toimittajaksi, sovimme asennus ajankohdan ja niin pumpun osat ilmestyi pian niin sisälle kuin ulkopuolelle taloa.
Tämän kaiken operoinnin lisäksi kesän aikaan piti hoitaa ne omakotitalon juoksevat asiat, räystäät, ruohon leikkuut, polttopuut ja niin edespäin.

Portinpylväät
Kävimme myös Silva messuilla pyörähtämässä kesällä ja siellä tapasimme erään yrityksen edustajan, joka myi, markkinoi niin grilli kuin pihakivi tuotteita. Heillä oli myytävänä komeat kivestä tehdyt portinpielet, olimme saman tien myytyjä. Tällaisia olimme miettineet ja jo jonkin verran etsineet.
Kaupat lukkoon ja seuraavaksi heidän kuljetuksensa toimitti ne pihaamme. Askartelimme pystyttäessämme 12 v. kaapelin tien alle tolpasta tolppaan ja laitoimme pylväiden päällä olleiden laattojen reunojen alle valot. Illan pimetessä kellokytkin sytytti syksyllä ledivalot ja täytyy sanoa tulihan hyvän näköinen sisäänkäynti pihaan.

Mitäpä maksoi
Kokonaisuudessaan rahaa paloi noin 21–22 tuhatta euroa, summassa ei ole oman työn arvoa, jos kaiken olisi teettänyt pelkästään ulkopuolisella, epäilen olisiko 30 tuhatta riittänyt kustannuksiin, alitimme suunnitellun budjetin mukavasti ja löysimmekin itsemme remontin päätyttyä rentoutumassa Rodoksen auringon alla.

Joka tapauksessa rempan tulos oli hyvä, asumismukavuutta tuli rutkasti lisää, teknisesti talon tekniikka oli priima kunnossa ja taloudellisesti remontti on jatkossa kannattava, kun jossain vaiheessa talo tulee myydyksi. että sellainen pläjäys pitkästä aikaa
Soon moro vaan