Päivitystä digiosaamiseen 2.1
Päätin lisätä digitekniikan, digitaalisten alustojen ja sisällön tuottamisen osaamistani keväällä opiskelemieni ja käymieni koulutusten jatkoksi AMK koulutuksella. Alueena nimenomaan digialustat ja ohjelmat ja niiden jouheva käyttäminen.
Olen jakanut itse mielessäni digitaalisuuden ja sen osa alueet neljään erilliseen osaan, jotka ovat digitaaliset alustat ja niiden ohjelmat, sisällöntuottaminen, sisällön tuottaja ja loppukäyttäjä eli asiakas, jotka nivoutuvat toisiinsa hyvin voimakkaasti.

Niiden rajapintoja voidaan pitää olemassa olevina, mutta niin sanotusti seitin ohuina. Tämän jaon olen tehnyt helpottaakseni vielä tarkemmin niiden merkitystä toisilleen erillisinä osina, mutta myös niiden muodostamana kokonaisuutena.

Alustat
Itse alustat ovat monesti valmiiksi luotuja, joita hyödyntäen yhtä tai useampaa samaan aikaan, saadaan tuotteen loppukäyttäjää ja vaikkapa sisällöntuottajaa mahdollisimman paljon hyödyttävää toiminnallisuutta. On sitten kyseessä suoraan kaupallisuuteen pyrkivä liiketoiminta tai jonkin osatekijän luominen, joka välillisesti edesauttaa kokonaisuuden toteuttamista.

Koodarit
Koodareista on koko ajan huutava pula alalla mikä kertoo, että suurten toimijoiden järkälemäisien perustalla olevien ohjelmien lisäksi, tarvitaan voimakkaasti paikallista suunnittelua ja ohjelmointia digitalisoinnissa ja itse digitekniikan luomisessa.
Kunnioitan kovasti henkilöitä, jotka osaavat ja joilla on kyky luoda uutta digitaalista toimivuutta, ohjelmointia ja ohjelmia on ne mitä tahansa laillisesti ja moraalisesti oikeaa. Tuo vaatii omaa voimakasta osaamista ja ajan hermoilla pysymistä, siis kokoaikaista oppimista ja opiskelua.
Tällä hetkellä maailma digitalisoituu nopeudella, jota on vaikea uskoa todeksi, moni toiminto ja asia muuttuu päivitykseen 2.0 tai paljon suuremmaksi.

Sisällön tuottaminen
Lasken itseni hyvin voimakkaasti tuohon sisältöjen tuottajien ryhmään, varsinaisena tarinan kertojana ja niiden luojana. Osasyy tuohon on varmasti omat luontaiset kykyni tuottaa tekstiä niin sanallisessa kuin myös kirjallisessa muodossa.
Kykyä luoda ajatuksesta, suunnitelmasta tai jo valmiista tuotteesta sisältöä, josta löytyy syy ja tarina, mitä hyötyä kyseisestä tuotteesta on kohderyhmälle, jolle se on suunnattu.

Miten asiakkaana oleva kohderyhmä voi hyödyntää ja hyötyä kyseisestä asiasta ja ominaisuudesta, auttaessaan omassa liiketoiminnassaan omien asiakkaittensa tavoitteiden saavuttamisessa.
Sisällön tuottamisen taitoani lisänneet tekijät ovat olleet toimiminen myyntimiehenä, kaupallisena tuottajana ja sisällöntuottajana. Olen saanut luoda yrityksille nettisivuja, tuoteluetteloita sekä ylläpitää sosiaalisen median sivustoja, joita käytetään tänä päivänä mainonnassa ja markkinoinnissa yhä enemmän ja enemmän.

Digitaalisen palvelun tuottaja
Tuottaja on taho, joka kokoaa osatekijät yhdeksi kokonaisuudeksi, toimivaksi organisaatioksi. Olkoon se vaikka mainoskampanja, teollisuuden toimintoihin liittyvä digitaalinen ohjelmisto, tai mikä tahansa toiminto, maailma on keskellä todellista digitaalista vallankumousta. Tuon kohta toivottavasti selätetyn, koronaviruksen aiheuttaman kaaoksen vaikutuksesta on esimerkiksi pelkästään lisääntyneet etätyöt ja sitä kautta tietoliikenne väylien tehokkuuden vaatimukset kasvaneet.
Kesämökkikunnissa on tietoliikenteen tehokkuudesta ja nopeudesta tullut jo eräänlainen kilpailutekijä.

Sitten vielä se tärkein eli asiakas
Asiakas on se, jonka liiketoiminnan auttamiseksi tai ongelman ratkaisemiseksi kaikki nuo edellä mainitut tahot ja tekijät pyrkivät tekemään kaiken, osaamisensa kykyjensä ja resurssiensa rajoissa.
Asiakas on kuitenkin se, joka päättää keneltä tekee hankintansa ja keitä ottaa kumppaneikseen oman liiketoiminnan rinnalle ja tueksi. Nyt kun maailma taas aukeaa, villi veikkaukseni on, että tapahtuu vielä hurjempi digiloikka kuin on ehkä ajateltu.
Siispä niitä hetkiä odotellessa päätin pistää itseni digitaidoissa tasolle 2.1, eipä siitä haittaakaan ole. Laitan tämän tekstin loppuun linkin myös blogisivustolleni, käy vilkaisemassa, juttua on sanan- mukaisesti vähän sieltä sun täältä, matkanvarrelta joka tapauksessa.

Niin se maailma muuttuu Eskoni, kirjoitti Aleksis Kivi aikoinaan romaanissaan. (Tarkista jos et usko 😊)
https://matkanvarrelta.blogaaja.fi/

Terveisin Kari Mäkinen