Talkoot, hyvä syy viettää yhdessä aikaa

Talkoot vieläkö niitä on
Jo vain niitä on, pienempinä juttuina rakennetaan kaverille vaikkapa laituri, kasataan palju, joka myöhemmin tietysti koe ponnistetaan, jeesataan veneenlaskussa ja niin edespäin.
Isompiakin talkoita vielä löytyy, monet urheiluseurat pitävät talkoita ja rahoittavat ja mahdollistavat harrastustoiminnan jatkumisen tai metsästysseurojen talkoot, joissa rakennetaan hirvitornit, ruokintakatoksia tai rakennetaan jopa metsästysmajoja.

Pikkuisen piilossa
Monet yksityishenkilötkin pitävät isojakin talkoita, mutta arvelenpa niiden määrän olevan pienenemään päin. Kaikilla vaikuttaa nykyään olevan niin kovasti paljon kiire ja kenties se sosiaalinen elämä, joka muinoin on ollut, varsinkin maaseudulla hyvinkin rikasta ja monipuolista on siirtynyt yhä enemmän tuonne sosiaalisen median puoleen.

Toinen yksityishenkilöiden talkoita vähentävä vaikuttaja on varmasti ollut, kun verottaja ja sen lisäksi kaiken maailman virkamiehet ovat toitottamassa jatkuvasti, että hoida se ja se asia ennen kuin ryhdyt talkoisiin, tyyliin että osta palvelut ja maksa verot ja olet paremmin yhteiskunnan kontrollissa.

Rakkorilla
Tietysti koneellistuminen ja erilaisten apulaitteiden digitalisaatio on vähentänyt tarvetta, suurelle joukolle talkooväkeä. Esimerkiksi heinäpellolla, jossa nykyään yksi ihminen traktorilla, pystyy tekemään saman määrän työtä kuin tuo väki menneinä aikoina.

Kuljettaja voi samalla kuunnella nettikirjastaan, kuinka örkki menettää kamppailussa pituuttaan, kun hobitti sivaltaa haltiamiekallaan kypärää kannattavan osan hartioiden välistä.
Homman hoidettuaan siis tuo hobitti rientää kotiin ja sytyttää pitkävartisen piipun ja kinastelee Samin kanssa oluen mausta, no niin back to business.

Menneen ajan havinaa vai haisua
Samalla jos pysytään vielä tuolla maaseudulla, niin pellon laidalta on hävinnyt se pussihousuinen iltapäiväpöhnässä oleva kylän mierolainen, joka heinänkorsi suussaan kaiveli jalkojenväliään, piereskeli ja huuteli hävyttömyyksiä talkooväelle ja joka tietysti oli ensimmäisenä paikalla, kun iltapäivän kahvit tuotiin talkooväelle.

Tangon taikaa
Samaten kun 50–60 ja 70- luvulla talkooväki kuunteli pellolla kasettinauhurista, pikkuisen venyneeltä c- kasetilta kun Erkki Junkkarinen lauloi tulipunaisista ruusuista tai Olavi Virran laulamia tangoja, samalla virittäytyen viikonlopun lavatansseihin. Aikuisten avatansseihin valmistautuakseen nopeuttaakseen, lapset oli lähetetty jo edeltä rantasaunalle saunan lämmitykseen ja vesien kantoon.

Nykypäivää
Minulla ja vaimollani on huikaisevan upeita ystäviä, kiitos heille. Joidenkin kanssa pidämme vuosittain viikonlopun kestävät talkoot, vuorollaan toistemme luona.
Milloin maalataan vajan tai aitan ovia ja seiniä, rakennetaan vesipumppu suojia tms. Yksi pitkä ikuisuus rojekti on ollut, kun olemme rakennelleet vanhasta vesipadasta savustinta, erään ystävämme kesämökillä.

Scanian pakoputki
Sen rakentaminen ja suunnittelu on vaatinut melkoisen määrän naurua, kipeitä kylkiä, päänpyöritystä ja jokusen pullon viinejä ja kylmiä tölkkijuomia.
Asia on edennyt jo siihen vaiheeseen, että padan kylkeen on jo saatu ympättyä raskaan Scania rekan pakoputki, joka totta kait ja tietenkin, haettiin avomallisella Mersulla, viiden henkilön voimalla naapurilta.
Pakoputken osalta oli muuten sovittelemista, että saatiin kyytiin, kokoa ja pituutta riitti yllinkyllin.

Se savuttaa ja savuttaa
Värkistä, siis tuosta padasta saatiin vuosi sitten jo savut ulos, ja piippu veti niin vimmatusti. Tietystihän se veti, kun kyseessä on aito pakoputki ja Scania, minkä osa se oli aikoinaan ollut, oli elinaikanaan vetänyt kuin viimeistä päivää paikasta toiseen, ennen kuin se viimeinen päivä koitti.

Siinä suattaapi savolaisittain sanottuna olla se viherpipertäjäkin hiukan tyytyväinen, pakoputki meni uusiokäyttöön ja samalla Scania lakkasi vetämästä. No ei nyt luulla liikoja.

Yhdessäolo
Kaikkein tärkein ja ehdottomasti mukavin asia on yhdessäolo ystävien kanssa, rento meininki missä kukaan ei koe olevan toistensa kilpailija ja kukaan ei tyrkytä niitä omia juttujaan toisille koko ajan.
Olemme kaikki aikuisia,jo viisikymmentä täyttäneitä, joten se kuuluisa viidenkympin takuukin on jo jokaiselta päättynyt, ja jokainen on saanut omat vaivansa kannettavakseen, kuka enemmän kuka vähemmän, ei sillä väliä eikä merkitystä.

Herkuttelua ja saunomista
Tietysti talkoo juttuun kuuluu myös herkuttelu. Aterioiden suunnittelu ja ideoiden heittely alkaa hiukan ennen tapaamista ja käy, kuin pesäpallo ottelussa pallon viskominen, mitä herkullisempi ja kulinaarisempi sitä parempi.

Pientä pohtimista
Monesti ateriat on suunniteltu ajankohtaan sopiviksi, perjantaille saunan jälkeen aitoja savolaisia ahven ja muikkukukkoja, voin kera ja näin ravustuskauden aikana, lauantaina illalla saunan jälkeen juhlavat mutta rennot rapukekkerit kaikilla höysteillä.
Aamulla jos on vaikeuksia käynnistyä ja on kolme seppää kylässä, se on vain itseaiheutettua ikävää, ei niin mukavaa, sitä pitää välttää.

Välimerellistä paellaa
Tälle tapaamiselle tuumailtiin rustata pääruoaksi lauantaina aitoa välimerellistä paellaa, katkaravut, simpukat, kanaa, siankylkeä ja noin 20 muuta juttua pannulle, nam. Hitto nälkä kasvaa kirjoittaessa.

Kanttarellikastike
Eräs ystävämme, erittäin mukava rouva osaa tehdä suunnattoman herkullista kanttarellikastiketta, jonka oppiakseen, moni ravintolakokki voisi heittää voltit takaperin kahdella kierteellä, tai riippuen anoppisuhteestaan jotain muuta.
Siinä ei ole säästelty voita eikä kerma, siispä sunnuntaina kuvioissa metsästäjänpihvit ja uudet perunat.

Talkoot onko niitä
Talkoot, mikä upea syy viettää aikaansa ystävien kanssa, herkutella pitkään ja hartaasti, syödä jalat pöydän alla, nauraa ja vain olla, nauttia ajasta, tilanteesta ja ympärillä olevasta elämästä ja laulaa huoletta nuoti vierestä.
Keskustella kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä, ilman niin kuin aikaisemmin kirjoitin tyrkyttämättä vain omia juttujaan. Tuo kaikki on karkkia mielelle, sielulle, ja miksei myös kropalle.

Sivu juoni
Nuo talkoot on jutussa itseasiassa sellainen sivu juoni, monesti naurun aiheuttaja ja otsaryppyjen suoristaja. Helkkarin hyvä syy viettää aikaa ja pikkuisen parantaa maailmaa, ja ammentaa itselleen ja myös toisilla, niitä elämän hienoja ja arvokkaita juonia ja puolia, muistoja ja tulevaisuuden suunnitelmia.

Toivomus
Toivoisin, että jokainen löytäisi ne omat ”talkoonsa” ja saisi voimia ja iloa elämäänsä, varsinkin kun tämä, ties kuinka monetta kertaa tätä sinistä palloa kiertävä virus rienaa ihmisiä ja ihmissuhteita.
Jokainen pääsisi vihdoin yhdessä ja erikseen, niiden hyvien ystäviensä ja kavereidensa kanssa viettämään normaalia, nautinnollista elämää.

Alma
Irlannin terrieri Alma, rauhallisuuden perikuva, vietti ja kenties nautti olostaan ja saamastaan ylenpalttisesta rapsuttelusta ja tuoksuista jotka leijuivat keittiössä ja pihalla, kuin intialaisella torilla. Mausteiden, kanan ja erilaisaisten ainesosien lumoavat aromit suorastaan huumaavat aistit, ja kuljettavat ajatuksissa jonnekin kauas.

No se hallitus
Hallitus ja virkamiehet lähtivät tuon koronapassi kehittämisen kanssa liikkeelle yhtä rivakasti, kuin lehmä nousee suosta, taas kerran. Samaan aikaan hyvin useat muut Länsi- Euroopan maat ovat menneet asiassa ohi, niin oikealta kuin vasemmalta, täällä vietetään vaikenemisen aikaa ja kesälomia kriisin keskellä. Meniköhän tämä asia vihkoon pahemman kerran.

Se passi olisi pitänyt olla jo ajat sitten käytössä Suomessa, ties kuinka monta tuhatta ihmistä menetti tuona aikana turhaan työnsä, elinkeinonsa ja niin päin pois.