Sauna

Tuo paikka, joka on suomalaisille pyhistä pyhin paikka, jossa tittelit ja asemat ropisee yltä, sitä mukaa kun vaatteet vähenevät. Paikka, joka on monesti tunnelmaltaan lähes hauras ja herkkä, ajan pysäyttävä ja hiljentävä.
Joskus sauna on täynnä riemua, iloista kiljumista, veden loisketta ja kikatusta. Paikka, jossa lapset viihtyvät keskenään, leikkivät ja kertovat kilpaa toisilleen millainen on seuraava hyppy laiturilta veteen, onko se pommi vai peräti loiskaus.

Meditoiva
Saunassa lämpö ja rauhoittumisen tunne on lähes meditoiva, varmastikin jokainen saunoja kokee saunomisen omalla tavallaan, toiset vain peseytymistä ajatellen, toiset osana hyvän olon tavoitteluna, nautintona, joka vie ajatukset arjen kiireestä ja stressistä pois ja jota, on odottanut osana tulevan viikonlopun mökki reissua erilaisilla mielikuvilla höystettynä.

Tuoksu
Varmastikin jokaisella saunojalla on oma mieltymys saunan tuoksusta. Itse pidä vanhojen hyvässä kunnossa olevien puhtaiden puulämmitteisten saunojen tuoksuista ja ilmapiireistä.
Siellä tuoksuu ajan saatossa seiniin tarttunut mieto savu. Leveillä lauteilla odottavasta, kiulun vieressä olevista tuoreista itse tehdyistä vihdoista nouseva, lämmön tuottama koivunlehtien tuoksu.

Se fiilis
Puunkantotelineessä olevista valkokylkisistä koivuklapeista lähtevä kuiva kalahdus, kun kiukaan tulipesässä loimuavaan tuleen lisätään puita, ja piipusta nouseva savu, liikkuu hitaasti, kuin ohjattuna veden pintaa pitkin hipoen kadoten hitaasti näkymättömiin.

Istuskella saunan kuistilla kaikessa rauhassa, odotellen saunan lämpenemistä, kuunnella ja katsella, vain nauttien kiireettömyydestä kaikessa rauhassa, siinä on fiilikset aika lailla kohdillaan.

Valmisteluita

Saunan ristikkokuvioidusta ikkunasta näkyvä auringon valossa kimalteleva ja liplatteleva vesi, mielihyvää entisestään, ja ikkunalaudalle on nostettu pesuaineita odottamaan saunojia. Vesipadassa lämpenevät pesuvedet, josta sitä nostetaan lauteilla odottaviin pesuvateihin ja koetellaan sopivaa veden lämpötilaa.

Savusauna
Varsinainen saunojen Rolls Royce on savusauna, voi kiesus mitkä löylyt. Hyvä kiuas hönkäisee sellaiset lämmöt, jotka ovat vailla vertaa. Lämpö ja kosteus ympäröi saunojan kuin ohuenohut harso, jota ei voi koskettaa, saati vangita, vain nauttia.

Bonuksena aamulla, jos ei muista mitä illalla tuli tehtyä, peiliin vilkaistessa huomaa tietynlaisen värimuutoksia itsessään. Kun saunomisen aikana on nojaillut pitkin seiniä ja hieronut kuviteltuja savuja silmistään nokisilla käsillään, muistuttaa enemmän hormiin humpsahtanutta nuohoojaa kuin puhtoista saunojaa, mutta se on sen väärti.

Se turve
Toinen värimuutos tulee, kun joku rouva tai neiti hieraisee turvenaamion kasvoilleen ja kiipeää saunan lauteille. Hetken kuluttua laskeutuen alas ollen entistäkin hehkeämpi ja viehättävä.
Tosin viherpipertäjät ovat kait tämänkin tavan pistämässä monttuun, kun tuo kaikki turpeen käyttö on demonisoitu hyvin huolellisesti, eli rouvat ja neidit joutunevat keksimään todennäköisesti uuden kauneudenhoito tavan.

Vilvoittelu
Kesällä veden äärellä on mukava pulahtaa raikkaaseen veteen saunomisen lomassa, penkillä istuskellen seurata ohi kulkevan purjeveneen hidasta mutta tasaista etenemistä. Kuivan maan mökillä on taasen kiva istahtaa kaivon kannelle, hörpätä kirkasta ja kylmää kaivovettä, katsella lintujen touhuja ja jutella saunakavereiden kanssa. Miksei kylmä olutkin maistuisi.

Railakkuutta
Toki saunomiseen kuuluu myös joskus railakkuus, yhdessä olon hieno fiilis, vaikka polttareissa, joissa juhlitaan ja nautitaan, ja tietysti pikkiriikkisen, koetellaan polttareiden keskipistettä.
Kavereiden kanssa kalareissuilla käydä läpi päivän tapahtumia, manaten tietysti sitä suurta joka juuri karkasi siinä veneen vierellä, tai mökki talkoiden yhteydessä, napostellen samalla herkkuja kuin juomia.

Saunoja
Varmasti lähes jokainen suomalainen on saunomisen asiantuntija vailla vertaa, lähes jokaisella on se oma mieltymyksensä ja tapansa saunoa eli oikeita tapoja on yhtä monta kuin saunojakin, se on suunnaton rikkaus.

Ei varmaan tarvitse olla selvännäkijä huomatakseen, että itse pidän saunomisesta, itse asiassa naputtelen tätä blogia juuri saunasta tulleena, kylmä juoma koneen vieressä ja herkullinen pizza lautasella, eli kippis ja kulaus.