Kulinaristi kun olen

Nyt näinä aikoina liki jokainen taho tyrkyttää ihmisille kasvisruokaa ja kasvisten käyttöä kiihtyvään tahtiin. Korostetaan kasvisten ja juuresten terveys hyötyjä, puhtautta, vaivattomuutta ja kotimaisuutta.
Kasvikset jakavat mielipiteitä voimakkaastikin, esimerkiksi se vannoutuneinkin, grillin ääressä touhuava karpaasi saattaa kuunnella juttuja kasviksista ajatellen, että pitäkää tunkkinne, samalla kuitenkin paahtaen grillin kuumuudessa kasviksia lisäkkeiksi.

Martat ovat ajautuneet asian suhteen omaan pieneen sisällissotaansa, mitä uutisista on saanut lukea. Se ei välttämättä ole huono asia, se Marttojen sisällissota, se herättää keskustelua ruoasta ja kenties samalla ravistelee tuon järjestön rakenteita saaden ehkäpä ajattelemaan asioita kaikesta suunnasta kokonaisuutena, melkoista kipinöintiä näyttää olleen.

Monipuolisuus
Olen ollut monipuolisen ruoan ystävä koko ikäni, ja olen sitä edelleenkin. Kasvisten ja juuresten käyttö on kulkenut rinta rinnan lihan ja kalan kanssa aterioilla, osana pääruokaa lisäkkeinä ja joskus itse pääruokana.
Jotkin kasvikset ja kasviruoat on mielestäni olleet ylitse muiden, esimerkiksi tuo ratatuille on järisyttävän herkullisen hyvää ja herkullista sellaisenaan pääruokana tai sitten vaikkapa lisäkkeenä.

Toinen herkku joka on nostettava framille on tuore pasta, hyvällä maukkaalla kastikkeella.
Hyviä ruokia niin kasvis kuin liha ja kala puolella on varmaan noin tsiljoona erilaista, ja jokaisella on siinä oma makunsa.

Tuo ratatuille
Teen välillä paistinpannullisen tuota ratatouillea, ensi maistelussa häviää jo puolet pannulla olleesta annoksesta huomaamatta. En tiedä onko näissä kasviksissa ja niiden yhdistelmissä jokin sellainen kemiallinen reaktio, että sitä tulee syötyä ja nälkä tuntuu vain kasvavan koko ajan, outo juttu.

Sen valmistaminen ei ole raketti tiedettä, vaatii vain hiukan kasvisten misaamista ennen pannulle laittoa. Olen huomannut, että järjestys missä tuotteita siihen laittaa, on hyvinkin ratkaisevaa, tässäkin on varmasti monenlaisia tapoja ja hyvä niin.

Järjestys se olla pitää
Reseptejä on monia erilaisia valmistaa tämä ruoka, netti suorastaan pursuaa niitä, tämä seuraava on sellainen minkä olen itse kokemuksen kautta huomannut toimivan varsin hyvin, aikaa pannulla menee ehkä noin reilut parikymmentä minuuttia.

Ensin pannulle hyvälaatuista öljyä ja sen jälkeen, kun pannu on kuuma, pidemmän kypsymisajan vaativat paprikat ja keltasipulit, niitä tulee paisteltua joitakin minuutteja, sitten kun paprika ja sipuli on saanut hiukan väriä, lisään kesäkurpitsalohkot ja taas paistelen joitakin minuutteja.

Näiden jälkeen itketyt eli vollotetut munakoisosiivut joukkoon värikkääseen ja paistaminen jatkuu niin että kasvikset pehmenevät samalla mukavasti.
Jonkin ajan jälkeen lisään pannulle tölkin kokonaisia kirsikkatomaatteja ja hetken kuluttua laitan joukkoon kolme yksi kyntistä hienoksi hakattua valkosipulia. Ennen kuin valkosipuli muuttuu paistettaessa kitkeräksi, lisään pannulle tölkillisen laadukasta tomaattimurskaa ja annan porista hetken.

Loppu onkin vain silkkaa herkuttelua, kesällä maistuu hyvänä lisäkkeenä grillatulle ruoalle,
Eipä muuta kuin bon appetit